Joseph Pulitzer, jurnalistul american de origine maghiară s-a născut în anul 1847 la Macău, oraș situat pe Mureș, în familia înstărită a unui evreu care se ocupa cu comerțul de cereale. Acesta pleacă de tânăr de acasă, iar în 1867 devine cetățean american, vorbind la perfecție limba engleză și terminând Facultatea de Drept.

Prima dată a lucrat ca reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post”. În momentul în care a plecat de acolo, Pulitzer era editor. Apoi, o perioadă a fost corespondent la ziarul „New York Sun”, după care a cumpărat cotidianul „St. Louis Evening Dispatch”, în 1878.

Peste cinci ani a cumpărat cotidianul „New York World”, care era în pragul falimentului. Sub conducerea lui Joseph, ziarul „New York World” a devenit unul dintre cele mai importante publicații din țară. Erau scrise articole senzaționale, concepute briliant, reportaje despre corupția regimului, dar și despre alte afaceri ”dubioase”.

În anul 1904, Joseph Pulitzer creează Premiul Pulitzer pentru jurnalism american. Acest premiu este acordat anual pentru merite deosebite autorilor de materiale precum reportaje, fotografii, romane și muzică. Primul premiu a fost acordat în anul 1917.

De asemenea, este jurnalistul care a inventat presa galbenă, un model de jurnalism care prezintă știri scurte și nu foarte bine documentate, dar se sprijină pe titluri atractive pentru a vinde. Tehnicile pot include exagerări ale evenimentelor, scandaluri și senzaționalism.

Joseph Pulitzer a depus o muncă intensă pentru formarea jurnaliștilor la nivel universitar. Astfel, prin intermediul celor 2 milioane de dolari pe care le-a lăsat moștenire Universității Columbia, a fost fondată în anul 1912 Școala de Jurnalism.

Citește mai multe despre Premiile Pulitzer aici.

Sursă: http://www.pulitzer.org/
Advertisements