Cartea Lecții de magie: Cum să-ți cultivi creativitatea, scrisă de Elizabeth Gilbert este, așa cum spune și titlul, despre creativitate. Este cartea care m-a făcut să-mi schimb părerea despre ce credeam despre mine, și cea care m-a ajutat să-mi alung anumite gânduri care începeau să-și facă cuib în mintea mea.

Scriitoarea Elizabeth Gilbert redă în primele pagini ale cărții ceea ce i-a spus unei studente Jack Gilbert (cu care nu era rudă scriitoarea), poet și profesor de scriere creativă la Universitatea din Tennessee, Knoxville. Studenta timidă a fost luată deoparte de profesor după un curs de poezie, care a felicitat-o și a întrebat-o: Ce vrei să faci în viață? Ea a recunoscut că i-ar plăcea să fie scriitoare.

El i-a zâmbit fetei cu o compasiune nemărginită și a întrebat-o: Ai curajul? Ai curajul să duci la îndeplinire această lucrare? Comorile ascunse din tine speră că vei spune da.

Pentru că, în fiecare dintre noi stau ascunse comori, dar doar de noi depinde ca ele să fie aduse la suprafață. Sunt precum diamantul. Cu cât este șlefuit mai mult, cu atât va străluci mai tare. Trebuie doar să avem curajul să scoatem la iveală acele comori care stau ascunse.

Căutarea și descoperirea acelor nestemate, ne vor ajuta să ducem o viață creativă. Pentru că, curajul este cel care face diferența dintre o viață banală și una plină de magie. Și chiar dacă creativitatea este diferită de la o persoană la alta, un lucru este clar: o viață creativă este o viață mai amplă, cu un orizont mai larg, o viață mai fericită și de o mie de ori mai interesantă. Să trăiești în felul acesta, dând la iveală necontenit și cu încăpățânare nestematele ascunse în tine, este o artă în sine”, spune Elizabeth Gilbert.

 Dar, așa cum bine știm, de multe ori ne lipsește curajul. De aceea, trebuie să facem rost de gramul de curaj. Pentru că, atunci când curajul moare, creativitatea moare odată cu el. Atunci apare frica, care duce la apariția mai multor motive. Sunt cele care te (mă) împiedică să ai/am o viață creativă.

 • Ți-e teamă că nu ai talent.
 • Ți-e teamă că vei fi respins, criticat, ridiculizat, neînțeles sau, mai rău decât toate la un loc, ignorat.
 • Ți-e teamă că altcineva a făcut deja mai bine ce vrei tu să faci.
 • Ți-e teamă că nu vei fi luat în serios.
 • Ți-e teamă că visele tale sunt penibile.
 • Ți-e teamă că nu ai disciplina necesară.
 • Ți-e teamă că într-o bună zi vei privi în urmă la încercările tale de-a fi creativ ca la o pierdere uriașă de timp, efort și bani.
 • Ți-e teamă că vei arăta tuturor că ești mediocru, nătărău, diletant sau narcisist.
 • Ți-e teamă de ce vor spune colegii dacă-ți exprimi cu voce tare adevărul personal.
 • Ți-e teamă că o să-ți dezvălui demonii și chiar nu vrei să-ți întâlnești demonii.
 • Ți-e teamă că ți-ai neglijat atâta timp creativitatea, încât ai pierdut acest dar.
 • Ți-e teamă că ești prea bătrân ca să începi.
 • Ți-e teamă că ești prea tânăr ca să începi.
 • Ți-e teamă fiindcă ceva ți-a mers bine în viață o dată și, evident, acest lucru nu se poate întâmpla din nou.
 • Ți-e teamă fiindcă nimic nu ți-a mers bine vreodată în viață, așa că ce rost are să mai încerci?
 • Ți-e teamă că o să ai o singură realizare importantă
 • Ți-e teamă că nu o să ai nici o realizare importantă.

Probabil acestea sunt cele mai frecvente motive care nu ne lasă să facem ceea ce am vrea. Oricum, lista fricii poate fi nesfârșită și deprimantă. În plus, și frica devine plictisitoare la un moment dat dintr-un singur motiv: fiecare zi este la fel.

Doar de noi depinde ca visele, aspirațiile și perspectivele să iasă la suprafață, să se îndeplinească. În sfera creativității nu ai nevoie de frică. Atunci când ceva îți stârnește curiozitatea, apucă-te de treabă. Nu lăsa ca acea curiozitate să rămână doar o curiozitate. Încearcă să afli mai multe despre ea. Nu o lăsa să dispară. Trebuie să crezi cu tărie în calitățile tale și lasă inspirația să te ducă unde vrea ea.

„Nu uita că de-a lungul timpului oamenii au creat tot felul de lucruri fără să facă prea mult caz. Facem lucruri fiindcă ne place să facem lucruri, fiindcă oamenii au ceva special – o bogăție care prisosește, ceea ce romanciera Marilynne Robinson numește „supraabundență magică”, scrie Elizabeth Gilberth.”

De ce să nu facem ceea ce ne dorim? Pentru că totul este trecător, iar noi suntem liberi să creăm, să explorăm și să învățăm să ne cultivăm un adând simț al îndreptățirii personale. Elizabeth spune că: „Îndreptățirea creativă înseamnă pur și simplu să crezi că îți este permis să fii aici și că, în virtutea faptului că tu ești aici, îți este permis să ai un cuvânt de spus și o viziune proprie.” 

Bineînțeles că este greu, dar dacă n-ar fi greu, toată lumea ar face asta și n-ar mai fi nimic special și interesant. Atunci va apărea etichetarea, fiindcă asta le place oamenilor să facă. „De fapt,etichetarea e ceva ce oamenii trebuie să facă pentru a simți că au pus haosul existenței într-o oarecare ordine reconfortantă, scrie scriitoarea Elizabeth.”

Pe această temă, actorul și scriitorul William Claude Dukenfield a spus: „Nu contează cum te strigă ceilalți; contează la ce nume răspunzi tu.” Poate nici nu trebuie să răspunzi!

Mereu trebuie să ai încredere în tine. Nu trebuie să te gândești la ce vor spune cei din jur. Ei nu se gândesc la tine. Nu s-au gândit la tine. Și, nici nu se vor gândi niciodată la tine. În general, oamenii nu se gândesc decât la ei însăși.

„Așa că fii oricine vrei să fii. Fă orice vrei să faci. Îndeletnicește-te cu orice te fascinează și te umple de viață. Creează orice vrei să creezi – nu are nimic dacă o să iasă nemaipomenit de … imperfect, fiindcă cel mai probabil nimeni n-o să bage de seamă”. Este sfatul pe care ni-l dă scriitoarea Elizabeth Gilbert.

PS: Mulțumesc unei prietene dragi pentru că mi-a făcut cadou această carte.

 

Advertisements