Piano-Keys-1024x678

Dacă ai crezut că muzica clasică trebuie ascultată după 60 de ani, atunci s-ar putea să piezi una dintre experiețele cele mai stimulatoare și înălțătoare cunoscute de om. În plus, știi că poți medita atunci când ai probleme în timp ce asculți această muzică.
Muzica clasică poate fi un potențiator schimbător de viață. De aceea, trebuie să scoatem în evidență beneficiile pe care le are muzica clasică: stimularea creierului, îmbunătățirea memoriei, exercitarea imaginației, dar și reducerea stresului, fiind cele mai importante.
Să ne concentrăm în schimb pe lecții de viață specifice pe care muzica clasică ne poate învăța:
Tradiție: Muzica clasică celebrează tradiția. Brahms datorează o mare parte din abordarea sa de compoziție idolului său, Beethoven. Bethoven, în timpul său, s-a extins și a transformat limbajul muzical pe care predecesorii săi, Mozart și Haydn l-au dezvoltat. La rândul lor, au fost inspirați de lucrarea lui Bach și Handel. Așadar, aceasta este muzica căreia nu-i este rușine de rădăcinile sale.
Această muzică este un apologetic despre patrimoniul său. Chiar și muzica clasică contemporană aduce un omagiu trecutului. De fapt, orchestra modernă folosește în cea mai mare parte instrumentele care își au originea din secolul al XVI – lea. Muzica clasică ne amintește că suntem cu toții parte dintr-un mare continuu.
Răbdare și concentrare: La fel cum mistic este repetată cântarea sacră pentru a ajunge la o mai mare comuniune cu Dumnezeu, ascultând în mod repetat piese necunoscute de muzică clasică, vom ajunge mai aproape de nirvana. Dar acest lucru necesită răbdare și concentrare, muzica clasică fiind un film complet de lung metraj.
Ascultând muzică clasică putem ajunge să atingem ceva cu adevărat sublim. De ce să nu dezvoltăm o astfel de abordare deschisă la tot, astfel încât să putem lupta cu unele dintre experiențele cele mai necunoscute și provocatoare pe care trebuie să le înfruntăm cu toții în viață?
Gândire simfonică: Muzica clasică ne ajută să realizăm ceea ce se numește ”gândire simfonică”. În timp ce o piesă pop este mai mult în jurul valorii de 3-4 minute, cea simfonică este de aproximativ 25-40 de minute. Și nu este vorba doar despre durată. Compozitorii și interpreții muzicii clasice sunt dealeri în subtilități. Există în această muzică o complexitate emoțională și intelectuală, plină de satisfacții.
Simfoniile, prin profunzimea lor pură și de amploare, ne încurajează să ne extindem viziunea, conștiința, și să dezvoltăm o mentalitate abundentă. Prin încurajarea gândirii, a imaginii de ansamblu, ele ne ajută să înțelegem mai bine viața, discernând între emoție și gândire.
O adevărată colaborare: Ascultarea a orice orchestră de cor în concert sau muzica pe care o asculți acasă, ne oferă o impresie comună: aceea de lucru în echipă. Pentru a realiza o expresie unitară, în timp ce te joci cu diferite instrumente sau cântatul pe mai multe voci, cu melodii diferite și la diferite ritmuri, nu este o sarcină ușoară. Și, dincolo de simple note, există, diferențe potențiale în stil și interpretarea pe care fiecare membru al grupului o are.
Pentru a însuma aceste diferențe și pentru a realiza o unitate unică de exprimare, este o intreprindere uluitoare. Poate acest miracol de zi cu zi, din sălile de concerte de muzică clasică, ne învață cât de importantă este colaborarea la locul de muncă și acasă.
Disciplină și aplicare: Pentru a compune muzică clasică este necesar un nivel de cunoștințe tehnice, care necesită în mod obișnuit ani de învățare și practică. Pentru a realiza acest lucru, muzicienii, chiar și amatorii, trebuie să-și exercite disciplina în practică, care este singura cale de a stăpâni lucrările. Din muzica clasică, putem învăța să aplicăm cu o mai mare dedicare în toate preocupările care merită devotamentul nostru.
În final, muzica clasică nu este o relicvă fosilizată sau de distracție. Aceasta a fost scrisă de oameni talentați, creativi și pasionați de ceea ce făceau, care și-au dedicat întreaga viață pentru a crea ceva de durată.
Muzica clasică ne poate aduce noi perspective și o nouă gândire dacă ne-am apropia cu deschidere și entuziasm. Ea poate stimula un angajament mai bogat vieții, ne poate ajuta să transcedem limitele noastre și să găsim adevărata împlinire.
Advertisements