Tuturor ne place să ascultăm muzică, și de multe ori ne identificăm la un anumit nivel prin ea. Unii se identifică cu gusturile lor în muzică atât de mult încât ajung să se definească cine sunt ei ca persoană sau să se folosească de ea ca un fel de standard, cu care să judece pe alții pentru gusturile pe care le au în materie de muzică.
Dar pentru cei mai mulți oameni, muzica pe care o ascultă este în corelație cu starea de spirit. Potrivit unei cercetări, muzica influențează puternic modul în care percepem lumea. Ea afectează însăși natura a ceea ce percepem noi, mai mult decât ceea ce vedem.
Aceștia au făcut un experiment, natura lui fiind oarecum amuzantă: subiecții fie erau fericiți, fie erau triști, și au fost rugați să identifice fețe zâmbitoare în timp ce ascultau muzică. Practic, în cazul în care erau fericiți în timp ce ascultau muzica, recunoșteau o față zâmbitoare, chiar dacă aceasta nu era afișată în videoclip.

feature_image_temusdmplate

Văzând lucruri care nu există în videoclip este rezultatul unor procese top-down din creier. Percepția conștientă se bazează în mare parte pe aceste procese. Creierul compară în mod continuu informațiile care vin prin ochi cu ceea ce se așteaptă pe baza a ceea ce știm despre lume. Rezultatul final al acestui proces de comparație este ceea ce este în cele din urmă experiența ca realitate. Rezultatele cercetării vor să spună că, creierul construiește așteptările nu doar pe baza experienței, ci la fel de bine și pe baza stării de spirit.

Advertisements