646x404 Regina Maria, „poate cea mai complexă personalitate din întreaga noastră istorie“, a fost, întreaga viaţă, o mare iubitoare a culorii violet şi a preţioasei esenţe de violete.  Violetul, o culoare a puterii şi a tainei, asociată de secole cu regalitatea, s-a regăsit deseori în ţinutele Mariei, şi inclusiv la înmormântarea sa, în semn de respect, doliul a fost violet, fiind culoarea preferată a Reginei.

Dragostea pentru esenţa de violete începe în copilăria Mariei, pe când micuţa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg sau Missy îşi petrecea verile în Malta, la Palatul San Antonio. Acolo unde mama sa, Marea Ducesă Maria Alexandrovna, fiica Ţarului Alexandru al II-lea, plantase un strat de violete „de Rusia“, al căror parfum nu va fi uitat niciodată de Maria. Considerată ulterior „cea mai frumoasă regină a Europei“, Maria devine, în 1922, imaginea casei de parfumuri Jean-Francois Houbigant. „Quelques Flores Royale” era parfumul preferat al reginei, un amestec preţios de santal, vanilie, trandafir şi, evident, violete.

Licoarea a fost creată de casa Houbigant în 1829, în onoarea prinţesei Adelaide d’Orleans. Napoleon şi Marian Antoaneta au fost doar câţiva dintre „clienţii“ casei de parfumuri. Însă nu acesta este cel mai iubit parfum al reginei. În 1925, Maria primeşte de la Maharajahul de Kapurthala, din India, un flacon bătut în pietre scumpe, în care se afla parfum exclusivist, de violete exotice de pe coasta Pacificului, devenind  parfumul preferatul reginei până la sfârşitul vieţii sale. Parfumul exotic de violete indiene o însoţea întotdeauna pe suverană şi persista mult timp în încăperile şi pe holurile Castelului Pelişor, reşedinţa din Sinaia a cuplului Ferdinand şi Maria.

Surprinzător, însă, aroma continuă să-şi facă apariţia şi acum, la câteva decenii de la moartea reginei . Cât de fermecător este tărâmul unde regina şi-a lăsat inima: „Locul acesta mă aştepta pe mine“. I s-a zis „Coasta de Argint“ sau „O mie şi una de nopţi“. Pentru pictori, este oraşul luminii şi al culorii, iar pentru turişti este un loc extrem de pitoresc. Peste toate însă, Balcicul rămâne al Reginei Maria, care şi-a pus semnătura pentru totdeaua în istoria acestui ţinut pe care l-a iubit. Mantia de încoronare a Reginei Maria, unică în lume – simbolurile de pe hlamida regală, explicate de specialişti.

O adevărată operă de artă din ţesătură lamé şi fir de aur, cu broderii de mătase şi cu aplicaţii de pietre semipreţioase, mantia de încoronare a Reginei Maria, care se păstrează la Castelul Peleş, are ţesute emblemele tuturor provinciilor care formau România Mare. De culoare aurie, mantia este brodată cu spice şi cu snopi de grâu, reprezentând „bogăţia principală a pământului românesc” .

Advertisements